7.11.06

SEKRET CYPISKA

...czyli kotlety nadziewane

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag wieprzowiny od szynki - pokroić w cienkie plastry i rozklepać tłuczkiem do mięsa
* 15 dag wątróbki wieprzowej - pokroić w cienkie paseczki
* 10 dag bekonu - pokroić w paski ok. 1,5 cm szerokości
* 10 dag smalcu
* spora cebula - pokroić w kostkę
* dwie średniej wielkości czerwone papryki - oczyścić i pokroić wzdłuż na paski
* ostra czerwona papryczka - oczyścić i pokroić jak paprykę
* łyżeczka gładkiej, ostrej musztardy
* łyżka mąki pszennej
* 200 ml bulionu wołowego
* łyżeczka kawowa sosu worcestershire
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Płaty mięsa natrzeć solą i pieprzem i odstawić.
2. Na połowie tłuszczu zeszklić cebulę, dodać do niej paski wątróbki, trochę pieprzu i smażyć przez 3 minuty.
3. Gotową mieszaninę nałożyć na uprzednio cienko posmarowane z jednej strony musztardą płaty mięsa; na mieszance ułożyć paski bekonu oraz obu papryk i złożyć płaty na pół - jak omlet.
4. Zewnętrzne brzegi kotletów można zabezpieczyć szpilkami do zrazów, a całość ścisnąć, aby dobrze się trzymała.
5. Tak przygotowane kotlety obsmażyć na reszcie tłuszczu i odłożyć do rondla; zalać wrzącym bulionem i doprawić sosem. Ustawić na niewielkim ogniu.
6. Na pozostałym tłuszczu przyrządzić rumianą zasmażkę, którą po rozprowadzeniu dodać do mięsa.
7. Dusić wszystko przez około pół godziny na małym ogniu. Pod koniec sprawdzić smak sosu i miękkość mięsa i ewentualnie doprawić lub dodusić.

Popularne posty