6.11.06

CZESKA ZUPA FASOLOWA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 10 dag suchej fasoli perłowej
* 25 dag wędzonego boczku lub kiełbasy (w jednym kawałku) - można też oczywiście użyć innych wędlin, byle niezbyt chudych
* 3 łyżki smalcu
* 2 łyżki mąki pszennej
* mała cebula - bardzo drobno pokroić
* 2-4 roztarte ząbki czosnku (ilość wg upodobań)
* słodka i ostra papryka do smaku
* sól (wg potrzeby, ale bez przesady - wędliny są słone)

Wykonanie:

1. Fasolę zalać letnią przegotowaną wodą i zostawić na kilka godzin do namoczenia. Do namoczonej dodać wędlinę i gotować na średnim ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
2. Na smalcu lekko zrumienić cebulę, dodać mąkę i zasmażyć razem.
3. Z zupy wyjąć ugotowane mięso i odstawić, a zupę podprawić zasmażką z cebulą i zagotować na małym ogniu.
4. Mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z czosnkiem i papryką. Sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.

Wariant:

Podobnie przyrządza się zupę ze świeżo wyłuskanej fasoli.

Różnice polegają na tym, że:
nie namaczamy jej przed gotowaniem, dodajemy chudsze, szlachetniejsze wędliny, nie dodajemy cebuli ani zasmażki (czyli również smalcu) - zamiast nich podprawiamy zupę pojemniczkiem gęstej kwaśnej śmietany oraz łyżką mąki.
Do tego wariantu zupy możemy dodać również posiekane świeże zioła.

Popularne posty