11.11.06

SZCZUPAK Z ANCHOIS

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kilogramowy szczupak, oczyszczony i wymyty
* sól
* puszka anchois (bez zalewy)
* sok wyciśnięty z połowy cytryny, a druga połowa owocu pokrojona w cienkie plasterki
* 15 dag masła
* 2 łyżki niezbyt wytrawnego białego wina

Wykonanie:

1. Szczupaka natrzeć solą (niewielką ilością, proszę zachować umiar - anchois są słone).
2. Połowę filetów pokroić i utrzeć z połową masła i łyżeczką soku cytrynowego.
3. Resztę anchois rozciąć wzdłuż na dwie części i naszpikować nimi płytko szczupaka, przewlekając paski rybek przez skórę (powoli i ostrożnie, lubią się rwać).
4. Masą z anchois, masła i soku natrzeć rybę - jedna trzecią z zewnątrz, resztą od środka.
5. Pozostałe masło roztopić wraz dodatkiem wina w naczyniu do pieczenia ryb.
6. Na maśle ułożyć przygotowanego szczupaka i upiec go w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni.
7. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać rybę wytworzonym sosem.
8. Gotowego szczupaka ułożyć na ogrzanym półmisku.
9. Sos doprawić sokiem z cytryny i raz zagotować. Sosem polać rybę i udekorować ją plasterkami cytryny.

Popularne posty