26.12.06

KURA ZAPIEKANA POD CHRUPKIM CIASTEM

Proporcje dla 6-8 osób.

Składniki:

* dwukilogramowa kura
* łodyga selera naciowego
* 2 goździki
* 12 małych, białych cebulek
* łyżeczka soli
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 2 żółtka
* 125 ml śmietanki
* pieprz do smaku
* łyżka soku cytrynowego
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 25 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle

Ciasto:

* 15 dag mąki
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/3 łyżeczki soli
* pół łyżeczki soli selerowej
* 3 łyżki masła (lub innego twardego tłuszczu)
* 6 łyżek mleka

Wykonanie:

1. Kurę pokroić na porcje, zalać wrzątkiem, dodać seler i goździki. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny (lub do miękkości mięsa). Po półtorej godziny od zagotowania dodać cebule i sól. Ugotowane cebule i mięso wyjąć z wywaru, a sam wywar odparować do objętości 2 filiżanek płynu; przecedzić.
2. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem. Żółtka ubić ze śmietanką, odłożyć 2 łyżki mieszaniny, a resztę wymieszać z sosem, pogotować przez 2 minuty, ciągle mieszając. Sos zdjąć z ognia i doprawić.
3. Kurę pozbawić kości i chrząstek, pokroić na kawałki i dodać do sosu wraz z cebulkami i pieczarkami. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub blaszki.
4. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem i obiema solami. Masło przesiekać z mąką (jak do kruchego ciasta), dodać mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i przykryć nim zapiekankę. Ciasto posmarować odłożoną mieszanką żółtek i śmietanki, a następnie ponakłuwać widelcem, aby gromadząca się para znalazła ujście.
5. Przez pierwszy kwadrans piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 250 st. C; następnie zmniejszyć ogień do 175 st. C i piec jeszcze przez 15 minut.

Popularne posty