KURA PIECZONA Z NADZIENIEM
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* młoda kura lub duży kurczak o wadze ok. 2,3 kg
* 30 dag bułki tartej
* 2 łyżki posiekanej cebuli
* 5 łyżek masła
* 2 łyżeczki szałwii
* 1 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
* 2 łyżki mąki
* 100 ml wrzącej wody
Wykonanie:
1. Kurę oczyścić i umyć. Bułkę tartą wymieszać z szałwią, dodać pół łyżeczki soli, pieprz, cebulę zeszkloną na 2 łyżkach masła oraz wrzątek. Dokładnie wymieszać i nadziać kurę.
Spiąć wykałaczkami.
2. Wymieszać łyżeczkę soli, 3 łyżki masła i mąkę. Mieszaniną natrzeć kurę.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-165 st. C. Kurę ułożyć piersią do góry w brytfannie z kratownicą lub groszkowanym dnem. Piec przez 2 godziny.