KURCZAK W SOSIE OLIWKOWO-KAPAROWYM
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kurczę o wadze ok. 1,2 kg, podzielone na porcje
* 4 łyżki mąki
* 1 łyżeczka soli
* pół łyżeczki kawowej czarnego pieprzu
* 3 łyżki masła
* zmiażdżony ząbek czosnku
* 20 nadziewanych pastą paprykową oliwek, pokrojonych w plasterki
* 2 łyżki kaparów
* 2 łyżki zalewy z kaparów
* 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Kawałki kurczaka natrzeć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
2. Mocno obrumienić na maśle, dodać łyżkę zalewy z kaparów i trochę wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut lub do miękkości kurczaka (jeśli będzie to konieczne, można lekko skrapiać wodą).
3. Do uduszonego mięsa dodać resztę składników i (w razie potrzeby) 1-2 łyżki wrzątku. Wymieszać i podgrzać, nie zagotowując.