KURA DUSZONA
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* kura o wadze ok. 1,8 kg, podzielona na porcje
* 3 łyżeczki soli
* słodka mielona papryka do smaku
* 4 łyżki masła
* 2 średnie cebule grubo posiekane
* średnia zielona papryka, pokrojona w kawałki (ok. 2 na 2 cm)
* 750 ml wody
* 800-gramowy słoik konserwowanych pomidorów w zalewie
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* pół łyżeczki sosu tabasco
* łyżka sosu worcestershire
* puszka konserwowanej kukurydzy (ziarna)
* puszka konserwowanej fasolki flageolet
* 3 łyżki mąki
Wykonanie:
1. Kawałki kury natrzeć solą (1 łyżeczka) i słodką papryką (wg uznania). W głębokim rondlu rozgrzać masło i szybko obrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać zieloną paprykę i cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy wlać wodę, pomidory wraz z zalewą, sosy przyprawowe, wsypać pietruszkę i resztę soli. Podgrzewać na dużym ogniu do momentu zawrzenia.
2. Wymieszać, przykryć i zmniejszyć płomień. Gotować przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze przez 10 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i zagęścić nią potrawę. Dusić, cały czas mieszając jeszcze przez 10 minut na niewielkim ogniu. Podawać na głębokich talerzach.