12.12.06

KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI I MARCHEWKAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* po 4 łyżki bułki tartej i mąki kukurydzianej
* półtorej łyżeczki przyprawy curry
* 3/4 łyżeczki soli
* pół łyżeczki kawowej czarnego pieprzu
* brojler o wadze 1,4-1,6 kg podzielony na ćwiartki
* 6 dag masła
* 8 małych (najlepiej młodych) marchewek
* 8 małych (również najlepiej młodych) ziemniaków o średnicy ok. 3,5-4 cm
* siekana natka pietruszki

Wykonanie:

1. W torebce foliowej wymieszać bułkę, mąkę, curry, sól i pieprz. Dokładnie opanierować ćwiartki kurczaka. Odstawić.
2. W naczyniu żaroodpornym roztopić masło, włożyć marchew i ziemniaki i dokładnie (potrząsając naczyniem) pokryć je masłem. Tak samo postąpić z kurczakiem. Ostatecznie ułożyć natłuszczone kawałki kurczaka w naczyniu skórą do spodu, a dookoła umieścić ziemniaki i marchewki.
3. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C i piec kurczaka bez przykrycia przez pół godziny; następnie odwrócić mięso i warzywa na drugą stronę i piec przez 25 minut (lub dłużej, jeśli to konieczne).
4. Przed podaniem posypać pietruszką.

Popularne posty