AROMATYCZNY KURCZAK Z BRZOSKWINIAMI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* brojler o wadze 1,4-1,6 kg podzielony na porcje
* ok. 0,5 litra soku pomarańczowego
* po łyżeczce soli i sproszkowanego imbiru
* pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* zmiażdżony ząbek czosnku
* 2 łyżki mąki pszennej wymieszane z 4 łyżkami zimnej wody
* 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej (z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy)
* ćwierć łyżeczki soli
* szczypta pieprzu
* 2 duże brzoskwinie
Wykonanie:
1. Kawałki kurczaka ułożyć skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Sok wymieszać z czosnkiem, łyżeczką soli, imbirem i gałką. Polać kurczaka.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Wstawić naczynie z potrawą i piec bez przykrycia przez ok. 50-60 minut. Drób powinien być całkowicie upieczony (sprawdzić).
3. Sos przelać do rondelka. Sprawdzić jego ilość - potrzeba około 400 ml. Jeśli zostało mniej - dolać wody, jeśli więcej - odparować. Dodać do sosu mąkę z wodą, wymieszać i gotować do zgęstnienia. Dodać skórkę pomarańczową, ćwierć łyżeczki soli i pieprz do smaku.
4. Brzoskwinie obrać ze skórki, wydrylować i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry na kawałkach kurczaka, polać całość sosem i wstawić na 5 minut do piekarnika, aby danie dobrze się zagrzało. Podawać natychmiast.