3.12.06

NIBY-SUFLET Z FETTUCINE

Proporcje dla 6-8 osób.

Składniki:

* 30-35 dag fettucine (długie wstążki)
* 6 dag oziębionego masła, posiekanego w kostkę
* 25 dag drobno pokrojonej szynki
* 15 dag utartego sera żółtego
* 15 dag utartego parmezanu
* 400 ml przegotowanego mleka
* po dwie szczypty czarnego pieprzu i startej gałki muszkatołowej
* 7 jajek
* trochę masła do natłuszczenia naczynia do zapiekania

Wykonanie:

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu uważając, by nie był zbyt miękki. Odcedzić go i przełożyć do dużej miski.
2. Dodać posiekane masło, szynkę, sery, mleko i przyprawy. Sztućcami do sałatek delikatnie (ale dokładnie) wymieszać wszystkie składniki i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
3. Oddzielić białka i żółtka do osobnych misek. Żółtka ubić widelcem i dodać do zimnego makaronu. Ostrożnie wymieszać. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodawać po trochę do makaronu, delikatnie przegarniając go długim widelcem.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Głębokie naczynie do zapiekania natłuścić masłem, nałożyć przygotowaną mieszaninę i piec bez przykrycia przez 40 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220 st. C i piec jeszcze przez 10 minut, aby powierzchnia potrawy była zrumieniona.

Popularne posty