2.12.06

WOŁOWINA W WINIE Z WARZYWAMI

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 6 plastrów bekonu, pokrojonych na 2-2,5 cm kawałki
* 1-1,2 kg młodej wołowiny bez kości, pokrojonej w duże kawałki (o boku ok. 5 cm)
* sól i czarny pieprz do smaku
* 8-10 małych cebul (najlepiej białych)
* 3 łyżki mąki pszennej
* pół butelki czerwonego wytrawnego wina
* 250 ml bulionu wołowego
* 3 łyżki brandy (można pominąć)
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* spiralka (5-10 cm) wyszorowanej i sparzonej skórki pomarańczowej
* po pół łyżeczki majeranku i tymianku
* średnia cebula, naszpikowana 6 goździkami
* 2 łyżki masła
* 25 dag małych pieczarek
* 3 duże marchwie, pokrojone ukośnie w 1,5 cm kawałki
* 3-4 łyżki posiekanej naci pietruszki (można pominąć)

Wykonanie:

1. Z kawałków bekonu wytopić tłuszcz i zrumienić je na średnim ogniu. Tłuszcz pozostawić na patelni, a bekon przełożyć do 3-litrowego rondla.
2. Mięso natrzeć solą i pieprzem i obsmażać partiami na tłuszczu wytopionym z bekonu. Mocno zrumienić ze wszystkich stron i przełożyć do rondla.
3. Na tłuszczu z bekonu podsmażyć cebulki, zrumienione wyjąć i odstawić na później.
4. Do tłuszczu wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją winem, dodać bulion i zagotować sos do zgęstnienia. Do gotowego dodać brandy, czosnek, skórkę pomarańczową, majeranek i tymianek. Polać sosem mięso w rondlu; na wierzchu położyć cebulę naszpikowaną goździkami. Rondel przykryć pokrywą.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez dwie i pół godziny w temperaturze 160-165 st. C.
6. Gdy mięso będzie się piekło, roztopić na patelni masło i dusić w nim pieczarki i marchew. Odparować sok i odstawić.
7. Po upływie dwóch i pół godziny od momentu wstawienia mięsa do piekarnika, wyjąć rondel, dodać do mięsa pieczarki z marchewką oraz usmażone wcześniej małe cebule. Wyrównać powierzchnię, aby dodane warzywa były przykryte płynem. Rondel powtórnie przykryć i wstawić do piekarnika na kwadrans (lub do chwili, gdy marchew będzie miękka).
8. Z gotowej potrawy wyjąć i odrzucić szpikowaną cebulę. Pozostałe składniki posypać przed podaniem siekaną natką pietruszki.

Popularne posty