11.12.06

SEZAMOWY KURCZAK W SOSIE ESTRAGONOWYM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* po 5 łyżek mąki pszennej i ziaren sezamu
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
* brojler o wadze ok. 1,4-1,6 kg, pokrojony na porcje
* 5 łyżek oliwy
* 125 ml białego wytrawnego wina
* 250 ml bulionu drobiowego
* nieduża cebula, dosyć grubo pokrojona
* 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
* 10 dag pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
* łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
* 125 ml kwaśnej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
* 3/4 łyżeczki suszonego estragonu
* 2-3 łyżki ziaren sezamu do posypania

Wykonanie:

1. W torebce foliowej wymieszać mąkę, sezam, sól i pieprz. Wkładać do torebki kawałki kurczaka i panierować je, potrząsając torebką.
2. W rondlu rozgrzać oliwę i partiami rumienić mięso. Powinno być ciemnozłote ze wszystkich stron.
3. Gotowe kawałki przekładać do naczynia żaroodpornego. Zalać je winem i połową bulionu. Wstawić przykryte naczynie na pół godziny do nagrzanego (175 st. C) piekarnika.
4. Do rondla w którym był smażony kurczak, wsypać na pozostawiony tłuszcz cebulę, seler i pieczarki. Smażyć je na niewielkim ogniu przez 10 minut. Dodać masło, a gdy się stopi - również mąkę. Zasmażyć wszystko, a następnie rozprowadzić resztą bulionu. Gdy się zagotuje, podprawić śmietaną, wsypać estragon i ponownie zagotować.
5. Kurczaka wyjąć z piekarnika, polać sosem i ponownie zapiekać (tym razem bez pokrywy) przez około 20-30 minut. Sprawdzić, czy mięso jest całkowicie upieczone.
6. Rozgrzać suchą patelnię, wsypać na nią 2-3 łyżki nasion sezamu i uprażyć je na złoty kolor (trwa to ok. 2 minut).
Podawać kurczaka posypanego prażonym sezamem.

Popularne posty