10.12.06

KURCZĘ W BIAŁYM WINIE

Proporcje dla 8 osób.

Składniki:

* 2 kurczęta (o łącznej wadze ok. 1,6 kg) podzielone na porcje
* pół łyżeczki soli
* 6 plastrów bekonu, pokrojonych w grubą kostkę
* 2 łyżki masła
* 3 duże marchwie, pokrojone w ukośne kawałki grubości ok. 1,5 cm
* 4 drobno posiekane szalotki (ew. dymki bez szczypioru)
* 12 małych białych cebul
* 400-500 ml białego wytrawnego wina
* 40-50 dag średnich pieczarek (same kapelusze)
* 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszane z 2 łyżkami wody

Wykonanie:

1. Kawałki kurcząt oprószyć solą. W dużym rondlu smażyć bekon do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skwarek. Skwarki wyjąć łyżką cedzakową i odstawić. Do tłuszczu na dodać masło i partiami obrumienić kawałki kurcząt. Wyjąć obrumienione mięso, odlać cały tłuszcz, a wtedy znów przełożyć kawałki kurczaka do rondla.
2. Marchew obgotować, wkładając ją do osolonego wrzątku na 5 minut. Dokładnie odcedzić i dodać do kurcząt wraz z posiekanymi szalotkami, całymi cebulami i winem. Przykryć i dusić na małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie dodać kapelusze pieczarek i dusić potrawę jeszcze przez 5 minut.
3. Uduszone kawałki kurcząt przenieść łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego. Podobnie postąpić z warzywami. Posypać wszystko skwarkami z bekonu.
4. Sos w rondlu podprawić mąką z wodą i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Gotowym polać potrawę.
5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Wstawić przykrytą zapiekankę i piec przez około 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy mięso przy kościach jest białe.

Popularne posty