9.12.06

UDKA KURCZAKA DIJON

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 4 łyżki mąki
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
* 6 udek kurczaka wraz z podudziami (o łącznej wadze ok. 1,3-1,4 kg)
* 4 łyżki masła
* 2 łyżki brandy
* mała posiekana cebula
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* po 2 łyżki musztardy dijon i soku cytrynowego
* 500 ml ubitej śmietanki
* 3 ubite żółtka
* sól do smaku
* natka pietruszki

Wykonanie:

1. W torebce foliowej zmieszać mąkę, sól i pieprz i obtaczać w mieszaninie udka.
2. Na patelni roztopić masło i partiami obrumieniać mięso (kawałki powinny być ciemnozłote, ale masło nie może się spalić).
3. Gotowe kawałki ułożyć na płaskiej blasze. Polać podgrzaną, płonącą brandy i poruszać blachą, dopóki płomienie nie zgasną.
4. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a sok z blachy przelać na patelnię z pozostałym po smażeniu masłem.
5. Pod patelnią zapalić średni ogień, wrzucić cebulę i natkę i smażyć, aż cebula będzie miękka. Wtedy dodać musztardę, sok cytrynowy i śmietankę. Mieszać, aż sos zawrze. Polać kurczaka.
6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C i zapiekać pod przykryciem przez 45 minut; ewentualnie do chwili, gdy mięso przy kościach straci różowy kolor.
7. Upieczone udka przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Sos przelać do rondelka, zagotować, zaprawić żółtkami i podgrzewać (ciągle mieszając) do zgęstnienia. Nie dopuścić do zawrzenia. Sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.
8. Polać sosem kurczaka i całość posypać natką pietruszki.

Popularne posty