1.1.07

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANKOWO-IMBIROWYM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczę o wadze ok. 1,2 kg, podzielone na porcje
* 4 łyżki mąki
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki kawowej białego pieprzu
* łyżeczka imbiru w proszku
* 3 łyżki masła
* kostka bulionu z kury
* 175 ml wrzącej wody
* 125 ml śmietanki

Wykonanie:

1. Zmieszać w torebce foliowej mąkę, sól, pieprz i imbir. Obtoczyć kawałki kurczaka w panierce. W rondlu roztopić masło i obrumienić na nim mięso. Gdy lekko zbrązowieje, posypać je resztą mąki z przyprawami, wymieszać.
2. Dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w wodzie i gotować do zawrzenia. Przykryć rondel pokrywą i dusić przez 45 minut lub do miękkości kurczaka. Dodać śmietankę, wymieszać i podgrzać, nie doprowadzając do zawrzenia.

Popularne posty