KURCZĘTA PIECZONE Z ZIOŁAMI
Proporcje dla 4-8 osób.
Składniki:
* 2 średnie kurczaki (po ok. 1,2 kg)
* 15 dag mąki
* sól i pieprz do smaku
* 4 łyżeczki świeżego posiekanego estragonu (można go zastąpić tą sama ilością suszonego)
* 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
* 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
* sok z 1 cytryny (lub 1/2 filiżanki gotowego soku)
* 1/2 kostki masła
* 100 ml wytrawnego sherry
* 8 grzanek z chleba tostowego
Wykonanie:
1. Kurczęta podzielić na ćwiartki, szyjki odciąć i odłożyć do innej potrawy, usunąć większe kości. Piekarnik lekko nagrzać (ok. 120 st. C). Do foliowej torby wsypać mąkę, sól, pieprz i po dwie łyżeczki ziół.
2. Brytfannę natłuścić. Wrzucać do torby po dwa kawałki kurczaka i potrząsając panierować. Kurczaka ułożyć w naczyniu skórą do spodu. Skropić połową soku z cytryny, przykryć brytfannę folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
3. W rondelku zmieszać resztę masła, soku cytrynowego i ziół oraz sherry. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi. Otworzyć piekarnik, zdjąć na chwilę folię, posmarować mięso częścią sosu i ponownie przykryć.
4. Kurczęta piec przez ok. 1,5 godziny, co 20 minut polewając częścią sosu. Pod koniec czasu pieczenia zwiększyć temperaturę do 200-210 st. C i zdjąć folię - mięso powinno się zrumienić.
5. Kurczęta podawać na grzankach, posypane świeżymi ziołami. Osobno podać sos z pieczenia. Jeśli stał się zbyt gęsty lub jest go za mało, należy podgrzać go z odpowiednią ilością sherry lub ewentualnie wody (wówczas sprawdzić smak i doprawić).