KURCZĘ PANIEROWANE Z PIEKARNIKA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kilogramowy kurczak podzielony na 4 lub 8 części
* 8 łyżek mąki
* łyżeczka soli
* ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego
* 4 łyżki tłuszczu (oliwa, dobry olej)
Wykonanie:
1. Kawałki kurczaka panierować w mieszaninie mąki, soli i pieprzu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C.
2. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach ok. 22 na 36 cm. Wlać na nią tłuszcz i ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Jeśli została panierka, posypać nią kurczaka po wierzchu. Kurczaka przykryć luźno arkuszem folii aluminiowej (nie dociskać i nie zawijać brzegów, by nie utrudniać dostępu powietrza). Piec przez godzinę.