8.1.07

KURCZĘTA SMAŻONE Z POŁUDNIA

Przepis ogólny.

Wykonanie:

1. Podzielone na części kurczęta natrzeć mieszanką soli, pieprzu i papryki. Obtoczyć w mące.
2. Do głęboką patelnię wlać tłuszcz do smażenia (na wysokość 2,5 cm).
3. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kawałki kurczaka (w takiej ilości, by się ze sobą nie stykały), chwilę smażyć na wolnym ogniu, następnie przykryć i zwiększyć płomień. Smażyć do zrumienienia, odwrócić i zrumienić z drugiej strony.
4. Usmażone kawałki kurcząt układać na płaskim półmisku żaroodpornym, wstawić półmisek do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180-200 st. C. Na każdym kawałku mięsa położyć po pół łyżeczki masła. Gotowe kurczęta trzymać w piekarniku do czasu usmażenia reszty.

Warianty:

1. Przed smażeniem kurczęta przyprawić również sproszkowanym imbirem.
2. Do mąki dodać drobno starty parmezanu lub inny twardy i podsuszony ser.
3. Przed wstawieniem do piekarnika posypać kurczęta ziarnami sezamu.

Popularne posty