KURCZĘTA SMAŻONE - ZIOŁOWE
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* dwa kilogramowe kurczaki, podzielone na porcje
* 8 łyżek mąki
* półtorej łyżeczki soli
* łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* pół łyżeczki sproszkowanego suszonego rozmarynu
* tłuszcz do głębokiego smażenia
Wykonanie:
1. W torebce foliowej zmieszać mąkę z przyprawami. Wrzucać po dwie porcje kurczaka i panierować potrząsając torebką.
2. Na głęboką patelnię wlać tłuszcz na wysokość ok. 2,5 cm i mocno go rozgrzać.
3. Kawałki kurczaka kłaść na rozgrzany tłuszcz (po kilka, by swobodnie pływały). Smażyć do zbrązowienia - najpierw z jednej, potem z drugiej strony.
4. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na kilkakrotnie złożonym ręczniku papierowym.