ZAPIEKANKA BORDEAUX
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* ok. 1,5 kg piersi z kurczaka
* 25 białych winogron pozbawionych pestek
* 500 ml białego wytrawnego wina
* łyżeczka soli
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 250 ml galaretki (przecieru) z czerwonych porzeczek
* 500 ml dżemu agrestowego
* łyżka świeżo startego chrzanu
Wykonanie:
1. Do dużego, głębokiego rondla wsypać winogrona. Na nich ułożyć piersi kurczaka, uprzednio natarte solą i pieprzem. Zalać wszystko winem i doprowadzić do zawrzenia.
2. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem. Po godzinie wyjąć mięso (ew. usunąć kości) i pokroić je w kostkę o boku ok. 2 cm; trzymać w cieple.
3. Wytworzony podczas duszenia sos przecedzić. Winogrona odstawić w ciepłe miejsce.
4. Do płynu dodać galaretkę, dżem i chrzan. Gotować przez kwadrans. Na półmisku ułożyć mięso w wianuszku z winogron; całość polać sosem.