RYŻOWA ZAPIEKANKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 75 dag gotowanego kurczaka (kury), pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
* 250 ml ugotowanego ryżu
* półtorej łyżki siekanej natki pietruszki
* półtorej łyżki posiekanej ostrej, czerwonej papryki
* łyżeczka soli
* szczypta pieprzu
* 3 jajka, lekko ubite
* 375 ml esencjonalnego bulionu z kury
* łyżka stopionego masła
* 250 ml preparowanego ryżu (tzw. dmuchanego)
Wykonanie:
1. Do mięsa dodać ugotowany ryż, pietruszkę, paprykę, przyprawy i na końcu jajka, delikatnie zamieszać.
2. Bulion podgrzać (nie zagotowując), wlać do przygotowanej mieszaniny i szybko, dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
3. Ryż preparowany skropić masłem i wstrząsać tak długo, aż ziarenka będą pokryte tłuszczem. Wysypać równą warstwą na powierzchnię zapiekanki.
4. Piec przez 50 minut w nagrzanym do temperatury 175 st. C piekarniku.