16.3.07

FILETY ZAPIEKANE

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* 25 dag filetów dowolnej ryby - pokroić na porcje
* 2 łyżki oleju sezamowego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 4 cm kawałek kłącza imbiru - cienko obrać i pokroić w zapałkę
* szczypior z 4 dymek - pokroić w 2 cm kawałki

Sos:

* 100 ml wody
* 100 ml sosu sojowego
* łyżka oleju sezamowego

Wykonanie:

1. Rybę natrzeć olejem i oprószyć solą i pieprzem.
2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
3. Składniki sosu wymieszać.
4. Na dnie niskiego żaroodpornego półmiska ułożyć połowę imbiru i szczypioru, na nich rybę, a na niej resztę dodatków. Filety powinny mieścić się w jednej warstwie. Całość polać sosem i przykryć folią aluminiową.
5. Piec przez dziesięć minut, a następnie zdjąć folię i dopiekać przez kolejnych 5-10 minut. Podawać z ryżem.

Popularne posty