15.3.07

SŁODKI KARP NA ZIMNO

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* karp o wadze ok. 1 kg - oczyszczony i pokrojony w 1,5 cm grubości dzwonka
* cztery plasterki kłącza imbiru - lekko rozgnieść płaską stroną noża na desce
* 2 łodygi szczypioru - pokroić w 3 cm kawałki
* olej do głębokiego smażenia

Marynata:

* 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
* 2 łyżki wytrawnego sherry

Sos:

* 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
* 10 łyżek brązowego cukru
* 120 ml bulionu drobiowego
* łyżka oleju sezamowego

Wykonanie:

1. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć marynatą kawałki ryby i odstawić na godzinę, raz w tym czasie odwracając.
2. Składniki sosu wymieszać w rondelku i na małym ogniu doprowadzić do zawrzenia. Dodać imbir i szczypior i ponownie zagotować i zdjąć z ognia.
3. W woku rozgrzać olej i smażyć w nim partiami kawałki ryby.
4. Bezpośrednio po wyjęciu z tłuszczu usmażoną rybę włożyć do sosu na 10 minut. Po tym czasie wyjąć, osączyć z nadmiaru sosu, ułożyć na półmisku i odstawić do wystudzenia. Podawać na zimno.

Popularne posty