GRZANKI Z WĄTRÓBKAMI Z DORSZA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kromki bagietki (po 4-6 na osobę)
* 2 łyżki masła
* tyle małych liści dowolnej sałaty, ile jest kromek bułki
* puszka wątróbek dorszowych w oliwie
Marynata:
* sok z limonki
* 2 łyżki gazowanej wody mineralnej
* 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
* duża szczypta białego pieprzu
* łyżeczka bardzo dobrej oliwy
* kilka kropli sosu worcestershire
Wykonanie:
1. Sałatę włożyć do worka foliowego, skropić zimną wodą, dodać 2 kostki lodu, zamknąć szczelnie worek i włożyć do lodówki.
2. Wątróbki wyjąć ostrożnie z puszki i położyć na grubej warstwie ręcznika papierowego, aby pozbyć się resztek oliwy.
3. Składniki marynaty dokładnie wymieszać w słoiku.
4. Wątróbki pokroić w plasterki (zachować ostrożność, są bardzo kruche), układać warstwami w misce, na przemian z marynatą. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić marynata. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, lecz nie dłużej niż 4 godziny.
5. Przed samym podaniem kromki bagietki posmarować z obu stron cienko masłem i podpiec w piekarniku.
6. Gdy grzanki są gotowe, na każdej położyć liść sałaty i plasterek wątróbki. Podawać natychmiast.
Uwaga:
Ostatnie czynności powinny zostać wykonane możliwie jak najszybciej (na przykład przez dwie osoby), chodzi bowiem o utrzymanie jak największej różnicy temperatur.