KARP DLA TYCH CO NIE LUBIĄ KARPIA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 porcje filetów z karpia (bez skóry)
* 2 łyżki sosu sojowego
* 2 ząbki czosnku roztarte z niewielka ilością soli
* oliwa do smażenia
Panierka:
* 2 łyżki mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką słodkiej papryki i pół łyżeczki zmielonych nasion kminku
* jajko ubite z łyżeczką sosu sojowego
* po 2-3 łyżek wymieszanych razem wiórków kokosowych oraz bułki tartej
Wykonanie:
1. Filety natrzeć czosnkiem, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na 8-12 godzin. W tym czasie kilka razy odwrócić.
2. Obtaczać w mące z przyprawami, jajku, a następnie w bułce z wiórkami.
3. Smażyć na rozgrzanej oliwie i podawać na gorąco lub na zimno.
Uwaga:
Filety można pokroić w mniejsze kawałki i (po zwiększeniu ilości panierki) smażyć w głębokim tłuszczu.