ŚLEDZIE W BARSZCZU
Proporcje dla 4-8 osób.
Składniki:
* 8 filetów ze śledzi solonych - każdy przekroić w poprzek na 3-4 kawałki
* 2 średnie czerwone cebule - pokroić w plastry i porozdzielać na pierścienie
* niewielki burak ugotowany w skórce - obrać i pokroić w słupki
* pół pęczka koperku - podzielić na pojedyncze listki nie krojąc, łodygi związać nitką i zostawić do marynaty
Marynata:
* 100 ml wody
* 200 ml kiszonego barszczu czerwonego (prawdziwego, nie koncentratu)
* bukiet łodyg koperku (patrz wyżej)
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 2 cm kawałek cynamonu
* 2 duże liście laurowe
* pół łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
* sok z 1/2 do 1 limonki (ew. 1/4 do 1/2 cytryny) - niekoniecznie, zależy to od smaku barszczu - powinien być wyraźnie kwaskowaty, lecz bez przesady
* duży roztarty ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Do rondla wlać wodę, dodać cebulę, łodygi koperku, pieprz, ziele, cynamon i liście. Gotować na średnim ogniu do miękkości cebuli i prawie całkowitego wygotowania się wody.
2. Wyjąć koper, a do garnka wlać barszcz, dodać burak, koperek i cukier. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić sokiem. Podgrzewać na małym ogniu do temperatury ok. 60 stopni.
3. Zestawić z ognia, dodać czosnek i przestudzić marynatę do temperatury ok. 40 stopni.
4. W słoju układać warstwami warzywa i przyprawy wyjęte z marynaty oraz śledzie. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa.
5. Zalać śledzie marynatą, słój zakręcić i po przestudzeniu wstawić do lodówki. Podawać po dwóch dobach.
Wariant:
Podać w osobnym naczyniu zimną, bardzo dobrą i bardzo gęstą, niezbyt kwaśną śmietanę; nakłada się ją na porcje śledzia już na talerzu.