19.3.07

ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH

Proporcje dla 4-8 osób.

* 8 filetów ze śledzi solonych (bez skóry) - każdy przepołowić w poprzek
* 100 ml oliwy
* sok z niedużej cytryny
* świeżo zmielony czarny pieprz
* 1 cytryna - wyszorować i przekroić na ćwiartki wraz ze skórką

Przyprawy:

* 20 ziaren pieprzu - zmiażdżyć w moździerzu
* 10 ziaren ziela angielskiego - zmiażdżyć jw.
* 8 goździków - zmiażdżyć jw.
* 1/4 małej gałki muszkatołowej - zetrzeć
* 4 liście laurowe - poprzełamywać na połówki

Wykonanie:

1. Przyprawy wymieszać ze sobą i natrzeć nimi połówki filetów.
2. Filety układać bardzo ciasno w słoju, przekładając kawałkami liści laurowych. Słoik zakręcić i wstawić na 12 godzin do lodówki.
3. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, wlać do śledzi tak, aby zalewa doszła do dolnych warstw; śledzie ponownie ucisnąć, by wyprzeć powietrze. Słój zakręcić i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin.
4. Gotowe śledzie wyjmować z zalewy i podawać oprószone pieprzem. Obok każdej porcji ułożyć ćwiartkę cytryny.

Popularne posty