21.3.07

ŚLEDZIE Z PORAMI W BIAŁYM WINIE

Proporcje dla 4-8 osób.

Składniki:

* 8 filetów śledziowych bez skóry - jeśli są duże przekroić je w poprzek na połowy
* zmielony biały pieprz do smaku
* 100 ml oliwy
* 8 porów - tylko białe części, pokroić w półplasterki

Zalewa:

* 200 ml białego wytrawnego wina
* sok z połowy cytryny
* łyżeczka cukru
* pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
* 8 ziaren ziela angielskiego
* 4 goździki
* 2 liście laurowe

Wykonanie:

1. Filety posypać białym pieprzem.
2. Pokrojone pory gotować przez ok. 1,5 minuty w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. Osączyć na sicie.
3. W słoju układać warstwy porów i śledzi - pierwszą i ostatnią warstwą powinny być pory. Każdą warstwę skrapiać oliwą.
4. Składniki zalewy doprowadzić do zawrzenia i gotować przez 3 minuty na niewielkim ogniu pod przykryciem. Odstawić z ognia i zupełnie ostudzić.
5. Przecedzoną zalewą zalać śledzie i wstawić je do lodówki na 12 godzin.

Popularne posty