SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 2 filety śledziowe (osączyć z oliwy) pokrojone wszerz w paski o szerokości 1,5 cm
* 1 średnia czerwona cebula pokrojona w pierścienie
* 2 duże ziemniaki ugotowane w łupinach, obrane i pokrojone w kostkę
* pół pęczka drobno pokrojonego szczypiorku
Marynata:
* sok z małej limonki
* łyżeczka sosu sojowego
* pół łyżeczki czarnego pieprzu
* 4 goździki
Sos:
* pół opakowania gęstej kwaśnej śmietany
* łyżka oliwy
* przecedzona marynata
* ew. sól do smaku
Wykonanie:
1. Wymieszać składniki marynaty. Dodać śledzie, zmieszać, przykryć i wstawić na dolną półkę lodówki. Marynować przez co najmniej 4 godziny (ale można i dobę).
3. Śledzie osączyć z marynaty. Marynatę przecedzić i zachować do sosu.
2. Wymieszać składniki sosu. Do miski włożyć cebulę, ziemniaki, szczypiorek i osączone z marynaty paski śledzi.
3. Sałatkę polać sosem i dokładnie, lecz ostrożnie wymieszać. Przed podaniem ochłodzić.