13.3.07

ŚLEDZIE Z PORAMI

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* 4 filety śledziowe (osączone z oliwy)
* 2 grubsze lub 4 cieńsze pory (tylko białe części)
* biały pieprz
* 16 ziaren marynowanego zielonego pieprzu
* 8 kaparów
* 8 zielonych oliwek bez pestek

Marynata:

* sok z jednej cytryny
* 2 łyżki zalewy z oliwek
* 2 łyżki wody mineralnej
* 4 łyżki oliwy
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Filety przekroić wszerz na połowy. Pory przekroić wzdłuż na cienkie paski. Przetknąć paski porów przez otwory w oliwkach.
2. Każdą połówkę fileta oprószyć pieprzem z jednej strony. Ułożyć na nich po jednej oliwce (nadzianej porami), jednym kaparze i po dwa ziarna pieprzu. Jeżeli zostały paski pora luzem, wówczas też ułożyć je na filecie. Każdą połówkę fileta spiąć następnie wykałaczką, aby nadzienie nie wypadło. Roladki ułożyć w salaterce.
3. Składniki sosu energicznie zmieszać (w shakerze lub słoiku twist). Zalać sosem śledzie i odstawić je na dobę w chłodne miejsce. W tym czasie dwa razy ostrożnie przewrócić roladki.
4. Przed podaniem śledzie wyjąć z zalewy. Podawać z ziemniakami pieczonymi lub z wody i ze świeżym masłem.

Popularne posty