18.4.07

ZRAZY NADZIEWANE ZIEMNIAKAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 plastry polędwicy wołowej (każdy o wadze ok. 10 dag) - rozbić na cienkie płaty
* 2 ziemniaki - obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, odstawić i odcisnąć nadmiar płynu
* duża cebula - połowę zetrzeć na tarce, a połowę pokroić w kostkę
* 5 dag świeżej słoniny - pokroić w drobną kostkę
* 5 dag smalcu
* łyżka mąki
* 100 ml bulionu - może być z kostki
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz i słodka papryka

Wykonanie:

1. Plastry polędwicy natrzeć solą i pieprzem.
2. Przygotować nadzienie: ziemniaki wymieszać z utartą cebulą, posiekaną słoniną i przyprawami.
3. Rozłożyć nadzienie na płatach mięsa, ciasno zwinąć i obwiązać nicią, a następnie obtoczyć w mące.
4. W rondlu rozgrzać smalec i obrumienić na nim zrazy, wyjąć je z tłuszczu i odstawić.
5. Do smalcu wsypać posiekaną cebulę i smażyć ją do zeszklenia.
6. Dodać zrazy, podlać bulionem i dusić pod przykryciem przez 45 minut.
7. Przed podaniem usunąć nici.

Popularne posty