7.5.07

BITKI WOŁOWE DUSZONE W CEBULI

Potrawa z duszonymi bitkami wołowymi w cebuli

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 kawałki wołowiny zrazowej - zbić na cienkie płaty
* 10 dag świeżej słoniny - pokroić w drobną kostkę
* 2 średnie cebule - pokroić w kostkę
* łyżeczka mąki pszennej
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Płaty mięsa przyprawić solą i pieprzem.
2. Na głębokiej patelni lub w rondlu wytopić tłuszcz ze słoniny. Zrumienione skwarki wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i odłożyć do późniejszego użycia.
3. Na wytopionym smalcu szybko obsmażyć bitki, a następnie wyjąć je i odstawić.
4. Do tłuszczu dodać cebulę i - ciągle mieszając, lekko ją zezłocić.
5. Do cebuli dodać mięso, podlać je niewielką ilością wrzątku i dusić je pod przykryciem do miękkości. Miękkie bitki wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.
6. Do pozostałego na patelni sosu dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotować mieszając, dodać skwarki i trochę pieprzu (w ilości wg upodobań, a w każdym razie tyle, aby jego smak był wyczuwalny), ponownie zagotować i polać sosem bitki na półmisku.
7. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i sezonową surówką.

Warianty:

1. Pieprz zastąpić imbirem w proszku - potrawa nabierze zupełnie innego charakteru.
2. Surowe mięso po uformowaniu bitek i przyprawieniu solą i pieprzem posmarować na godzinę przed duszeniem musztardą w ilości ok. pół łyżeczki na porcję. Musztarda powinna być drobnoziarnista i ostra (holenderska lub dijon)


Popularne posty