9.5.07

WOŁOWINA W WARZYWACH

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 1 kg wołowiny zrazowej w jednym zwartym kawałku
* 10 dag świeżej słoniny - pokroić w kostkę
* pęczek młodej włoszczyzny - po oczyszczeniu pokroić w zapałkę
* średnia cebula - pokroić w ćwierćplasterki
* pół litra bulionu - może być z kostki
* łyżeczka mąki pszennej
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. W rondlu wytopić tłuszcz ze słoniny. Włożyć mięso i zrumienić je ze wszystkich stron, a następnie wyjąć je i odstawić.
2. Do tłuszczu dodać pokrojoną włoszczyznę, a kiedy się zrumieni, włożyć cebulę i smażyć wszystko, aż cebula lekko się zezłoci.
3. Rozgarnąć warzywa, włożyć w środek mięso i podlać je wrzącym bulionem.
4. Dusić wszystko pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 do 2 godzin (w zależności od gatunku wołowiny).
5. Gotowe mięso wyjąć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.
6. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito i zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, a następnie dwukrotnie zagotować i ewentualnie doprawić.
7. Mięso pokroić w plastry w poprzek włókien i polać sosem.
8. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą na sypko oraz sezonową surówką.

Popularne posty