KURCZĘ A LA WATERZOOI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 3 białe części porów - pokroić w plasterki
* 4 łodygi selera naciowego - pokroić jw.
* 2 marchwie - pokroić w ćwierćplasterki
* cebula - pokroić jw.
* 2 łyżki masła
* kurczak o wadze ok. 1 kg - przekroić na połowy
* bouquet garni (liść laurowy, gałązka tymianku, lika gałązek pietruszki - związane razem)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* sok z połowy cytryny
* 2 łyżki mąki kukurydzianej - wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody
* żółtko
* 2 łyżki śmietanki kremowej
* siekana nać pietruszki
Wykonanie:
1. W dużym rondlu roztopić masło, dodać warzywa i dusić je do miękkości, lecz nie rumienić.
2. Na warzywach ułożyć połówki kurczaka (przecięciem do góry) i zalać wrzącą wodą w takiej ilości, aby przykryła mięso. Dodać bouquet garni, doprawić solą i pieprzem.
3. Doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. godziny, aż kurczak będzie miękki. Gotowe mięso wyjąć z wywaru i odstawić do lekkiego przestudzenia.
4. Zdjąć skórę z połówek kurczaka, wyjąć kości i chrząstki, a mięso ułożyć na wygrzanym półmisku i trzymać w cieple.
5. Odmierzyć 600 ml wywaru, przecedzić go i wlać do rondelka. Sprawdzić smak, ew. doprawić i dodać sok z cytryny. Wlać wodę z mąką, i mieszając ciągle, doprowadzić do zawrzenia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
6. Żółtko ubić ze śmietanką, dodać trochę przestudzonej podstawy sosu, wymieszać razem i wlać wszystko do rondelka. Podgrzać mieszając, lecz nie doprowadzać do zagotowania.
7. Sosem polać mięso i posypać całość natką.
Uwaga:
1. Jeśli chcemy podgrzać potrawę, wystarczy przykryć półmisek (jeśli jest żaroodporny) folią i wstawić go na kilkanaście minut do piekarnika.
2. Urozmaiceniem może być domieszanie do sosu (przed samym podaniem) uduszonych na maśle pieczarek lub innych grzybów.