16.5.07

PILAW Z KURCZAKA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 3/4 pieczonego kurczaka - usunąć niedopieczoną skórę, kości, chrząstki itp. i podzielić na małe kawałeczki
* 2 łyżki masła
* 4 plastry chudego bekonu - pokroić w poprzek w paski
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* 20 dag suchego ryżu długoziarnistego
* 600 ml bulionu drobiowego (może być również z kostki)
* liść laurowy
* sól i czarny pieprz do smaku
* utarty parmezan

Wykonanie:

1. Na patelni roztopić masło, dodać bekon i cebulę. Dusić pod przykryciem, aż cebula zmięknie, lecz nie zacznie się rumienić.
2. Bulion zagotować, wsypać do niego ryż, dodać bekon z cebulą i liść laurowy, doprawić do smaku.
3. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 min.).
4. Dodać mięso kurczaka, delikatnie wymieszać dwoma widelcami i podgrzewać bez przykrycia jeszcze 5 minut, aby mięso się zagrzało.
5. Przełożyć pilaw na wygrzany półmisek i obficie posypać parmezanem.

Popularne posty