4.5.07

SZTUKA MIĘSA PO CZESKU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 1 kg pręgi wołowej - lekko zbić pałką
* kość szpikowa
* duża cebula z wbitymi w nią dwoma goździkami
* pół pęczka naci pietruszki - związać nitką w bukiet
* sól

Wykonanie:

1. Cebulę pietruszkę i kość włożyć do osolonej wody i powoli doprowadzić do zawrzenia.
2. Do wrzątku włożyć mięso i ponownie zagotować.
3. Zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką przez ok. 3 godziny. Nie zbierać szumowin, a jedynie od czasu do czasu zamieszać, wówczas same opadną na dno.
4. Ugotowane mięso można podawać na gorąco - wyjąć z wywaru i pokroić w poprzek włókien na plastry. Po ułożeniu na półmisku polać tłuszczem, który zebrał się na powierzchni wywaru.
5. Jeśli mięso będzie podawane na zimno, wówczas wystudzić je w wywarze, wyjąć, osączyć na sicie z nadmiaru płynu, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na cienkie płaty.

Popularne posty