2.5.07

ZRAZY ZAWIJANE PO CZESKU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 plastry polędwicy wołowej (po ok. 10 dag wagi każdy) - rozbić na cienkie płaty
* 4 większe lub 8 mniejszych cienkich płatków słoniny
* 2 ogórki z zalewy słodko-kwaśnej - odkroić końce, obrać i pokroić w cienkie paski
* 8 plasterków szynki lub kiełbasy szynkowej - pokroić w paseczki
* 2 łyżki smalcu
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* 100 ml bulionu - może być z kostki
* łyżeczka mąki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Płaty polędwicy natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na nich płatki słoniny, paski ogórków i szynki. Zrazy zwinąć ciasno i spiąć szpilkami lub obwiązać nicią.
2. Przygotowane zrazy oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać tłuszcz i obrumienić na nim zrazy, a następnie wyjąć je i odstawić.
3. Do smalcu dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać zrazy, podlać bulionem i dusić przez 40 minut pod przykryciem.

Uwaga:

1. Przed podaniem usunąć nici.
2. Płaty mięsa po zbiciu można posmarować musztardą.

Popularne posty