21.5.07

WOŁOWINA WYPIEKANA W SOSIE CURRY

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 1 kg polędwicy wołowej - oczyścić ze zbędnych części i pokroić w kostkę o boku 2 cm
* 2 łyżki masła
* 2 średnie cebule - pokroić w kostkę
* 2 łyżki przyprawy curry (dowolnej ostrości i smaku - zależnie od upodobań, można dać jej też nieco więcej)
* łyżka mąki pszennej
* 400 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
* 2 łyżeczki dżemu morelowego lub słodkiego chutney
* łyżka brązowego cukru
* sok z połowy cytryny
* pół łyżeczki soli
* garść jasnych rodzynek

Wykonanie:

1. W rondelku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać curry i podgrzewać, aż uwolni się jej aromat. Wówczas wsypać mąkę i razem krótko zasmażyć.
2. Rozprowadzić zasmażkę gorącym bulionem i zagotować sos. Dodać dżem i cukier, a następnie sok, sól i rodzynki. Dusić kilka minut.
3. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywą lub folią (szczelnie) zalać sosem i wstawić do średnio nagrzanego (160 st. C) piekarnika. Wypiekać przez ok. 2 godziny (ew. trochę dłużej; mięso powinno być bardzo miękkie).
4. Podawać z ryżem na sypko.

Popularne posty