22.5.07

BAŻANT PO SZKOCKU

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* przygotowany do pieczenia bażant
* wątróbka bażanta lub z dwie wątróbki drobiowe - oczyścić z błon i żyłek i posiekać
* 6-8 plastrów poprzerastanego boczku lub bekonu - pokroić wzdłuż na paski
* 4 łyżki stopionego masła
* łyżeczka mąki
* rzeżucha do przybrania

Nadzienie:

* nieduża cebula - posiekać
* 12 łyżek płatków owsianych
* 5 dag łoju wołowego (lub świeżej niesolonej słoniny) - bardzo drobno posiekać
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. W misce wymieszać płatki, łój, cebulę, wątróbkę, doprawić solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Na koniec dodać łyżkę lub dwie wody (tyle, aby zwilżyć masę) i wymieszać szybko widelcem.
2. Włożyć nadzienie do wnętrza jamy brzusznej bażanta, bardzo lekko ugniatając. Nie zaszywać otworu.
3. Połowę masła wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim bażanta, przykryć go paskami boczku i polać resztą masła.
4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec przez pół godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
5. Wyjąć bażanta z piekarnika, zdjąć paski boczku, polać ptaka sosem z pieczenia i oprószyć mąką.
6. Wstawić ponownie do piekarnika (200 st. C) i piec do zrumienienia przez ok. 10 minut.
7. Przed podaniem ułożyć na półmisku i przybrać dookoła dużą ilością rzeżuchy.

Popularne posty