SAŁATA NA SPOSÓB WŁOSKI
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* główka sałaty (najlepiej rzymskiej, ale może być też inna) - poszarpać lub pokroić na kawałki
* bulwa fenkułu - pokroić w piórka
* 3 filety anchois pokrojone w poprzek w paseczki
* łyżka kaparów
* 2 jajka na twardo - pokroić w plastry
* utarty parmezan
Sos:
* 6 łyżek oliwy
* ząbek czosnku roztarty z solą
* łyżka soku cytrynowego lub jasnego octu winnego
* łyżka majonezu
* łyżeczka musztardy dijon
* świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Przygotować miskę, w której będzie podana sałata. Włożyć tam składniki sosu i ubić je trzepaczką rózgową, aż się połączą.
2. Dodać składniki sałatki (z wyjątkiem sera) i ostrożnie wymieszać łyżką i widelcem.
3. Gotową sałatkę posypać parmezanem i zaraz podać.