23.6.07

SAŁATA NA SPOSÓB WŁOSKI

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* główka sałaty (najlepiej rzymskiej, ale może być też inna) - poszarpać lub pokroić na kawałki
* bulwa fenkułu - pokroić w piórka
* 3 filety anchois pokrojone w poprzek w paseczki
* łyżka kaparów
* 2 jajka na twardo - pokroić w plastry
* utarty parmezan

Sos:

* 6 łyżek oliwy
* ząbek czosnku roztarty z solą
* łyżka soku cytrynowego lub jasnego octu winnego
* łyżka majonezu
* łyżeczka musztardy dijon
* świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. Przygotować miskę, w której będzie podana sałata. Włożyć tam składniki sosu i ubić je trzepaczką rózgową, aż się połączą.
2. Dodać składniki sałatki (z wyjątkiem sera) i ostrożnie wymieszać łyżką i widelcem.
3. Gotową sałatkę posypać parmezanem i zaraz podać.

Popularne posty