SAŁATA "CEZAR"
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 3 główki sałaty rzymskiej - poszarpać na małe kawałki
* łyżka utartego parmezanu
* słoik anchois - filety osączyć z zalewy
* jajko - gotowane przez minutę od zawrzenia wody
* bardzo małe (najwyżej o boku 1 cm) grzanki z połowy czerstwej bułki, przesmażone na łyżeczce oliwy
Sos:
* ząbek czosnku roztarty z solą
* łyżeczka musztardy dijon
* łyżka soku z cytryny
* 3 łyżki oliwy
* kilka kropli (lub więcej, wg upodobania) sosu tabasco
Wykonanie:
1. Do (najlepiej drewnianej) miski na sałatę włożyć składniki sosu i wymieszać je drewnianą łyżką, aby się połączyły.
2. Do sosu włożyć liście sałaty, wymieszać, na wierzchu ułożyć filety, posypać wszystko serem, a na środek wybić jajko.
3. Posypać sałatę grzankami, szybko raz przemieszać i zaraz podawać.