SAŁATKA Z CYKORII I RZEŻUCHY
Proporcje dla 6-8 osób.
Składniki:
* duży pęczek rzeżuchy z przyciętymi na długość ok 1,5 cm łodyżkami
* 6 niewielkich główek cykorii
Sos:
* 120 ml oliwy
* 3 łyżki jasnego octu winnego
* ćwierć łyżeczki soli
* duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* duża szczypta słodkiej papryki
* bardzo drobno posiekana szalotka lub łyżka utartej cebuli
Wykonanie:
1. Do miski wlać zimną wodę, wrzucić parę kostek lodu i włożyć rzeżuchę oraz główki cykorii. Pozostawić na 50 minut.
2. Po wyjęciu cykorię i rzeżuchę delikatnie osuszyć w papierowym ręczniku.
3. Odciąć piętki z cykorii, przeciąć je od dołu wzdłuż na połowy i pokroić w półplasterki.
4. W słoiczku wymieszać składniki sosu.
5. Cykorię i rzeżuchę wsypać do miski, zalać sosem, szybko wymieszać i zaraz podawać.