18.6.07

SAŁATKA Z LIŚCI MNISZKA

Proporcje dla 3-4 osób.

Składniki:

* 25-30 dag młodych liści mniszka lekarskiego (czyli popularnego mlecza) - pokroić dosyć grubo
* 4 plastry bekonu lub chudego boczku - pokroić w wąskie paski
* 2 łyżeczki cukru
* pół łyżeczki soli
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku (duża szczypta)
* ćwierć łyżeczki musztardy dijon
* 3 łyżki słabego jasnego octu winnego

Wykonanie:

1. Do miski włożyć listki mniszka.
2. Na suchej patelni powoli smażyć bekon, aż tłuszcz się wytopi, a skwarki staną się chrupiące. Usmażone skwarki przełożyć do miski za pomocą łyżki cedzakowej; wymieszać skwarki z liśćmi.
3. Do tłuszczu dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia na bardzo małym ogniu. Dodać resztę składników i ubić razem. Zdjąć z ognia i polać sałatkę.
4. Szybko wymieszać i zaraz podawać.

Uwaga:

Zamiast mniszka można użyć sparzonych liści jarmużu lub świeżych - sałaty.

Popularne posty