29.6.07

ZUPA Z KRABAMI I KUKURYDZĄ

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 750 ml chińskiego bulionu podstawowego
* kostka bulionu drobiowego
* 2 plasterki świeżego kłącza imbiru (po 5 mm grubości każdy)
* puszka mięsa krabów - odsączyć płyn i wybrać fiszbiny
* puszka ziaren kukurydzy - odsączyć płyn
* półtorej łyżki mąki kukurydzianej - wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody
* 2 łyżki wytrawnego sherry
* duża szczypta czarnego pieprzu
* 2 łyżki drobno posiekanej chudej szynki
* 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

1. Do bulionu dodać imbir i kostkę bulionową. Doprowadzić do zawrzenia i zmniejszyć ogień.
2. Dodać kraby i kukurydzę, dokładnie wymieszać i podgrzewać, aż zupa się zagotuje
ponownie.
3. Wlać wodę z mąką, sherry i dodać pieprz. Wymieszać i podgrzewać, aż znów się
zagotuje i zgęstnieje.
4. Rozdzielić do czterech miseczek i posypać każdą porcję połową łyżki szynki oraz
połową łyżki szczypiorku.

Popularne posty