ZUPA Z POLĘDWICĄ I RZEŻUCHĄ
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* litr chińskiego bulionu podstawowego
* pół łyżeczki glutaminianu sodu lub kostka bulionu drobiowego
* 10 dag polędwicy wieprzowej (najlepiej zmrożonej, aby łatwiej było pokroić) - pokroić w jak najcieńsze płatki, a te w paseczki o wymiarach ok. 2,5 x 1 cm
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
* duży pęczek (lub dwa) rzeżuchy - posiekać
* duża szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:
1. Paski polędwicy natrzeć solą i obtoczyć w mące.
2. Do bulionu dodać glutaminian lub kostkę bulionową i doprowadzić do zawrzenia. Zmniejszyć ogień.
3. Polędwicę dodać do bulionu i gotować przez 10 minut.
4. Dodać rzeżuchę i pieprz; gotować przez kolejne 3 minuty.
5. Na stół podać w większym naczyniu, aby goście mogli sami nakładać sobie zupę do miseczek.