NADZIEWANA CUKINIA
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 3 cukinie oczyszczone i umyte, przekrojone wzdłuż na połowy i wydrążone
* 6 kolb młodej kukurydzy
* duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
* 3 dymki (wraz ze szczypiorem), posiekane
* pomidor pokrojony w kostkę
Sos:
* 6 łyżek oliwy
* 2 łyżki octu winnego
* ćwierć łyżeczki musztardy dijon
* łyżeczka świeżego tymianku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Połówki cukinii ugotować na parze do miękkości; ostudzić.
2. Kukurydzę ugotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie do miękkości; ostudzić, a następnie skroić nożem ziarna. Wymieszać je w misce z pozostałymi warzywami
3. Z podanych składników przyrządzić sos i wymieszać go z warzywami.
4. Sałatkę nakładać do połówek cukinii.