29.2.08

PRZYPRAWA BERBERYJSKA

Składniki:

* 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu (lekko rozgnieść)
* łyżeczka nasion kozieradki
* łyżeczka nasion kolendry
* łyżeczka nasion kardamonu
* łyżeczka pokruszonych papryczek chili
* 4 goździki
* 4 ziarna ziela angielskiego (lekko rozgnieść)

===

* 5 łyżek słodkiej papryki
* duża szczypta zmielonego cynamonu
* łyżka soli
* mała cebula - posiekać
* 2 spore ząbki czosnku - posiekać
* 3 cm kawałek kłącza imbiru - posiekać
* sok z jednej cytryny
* 8 łyżek oliwy

Wykonanie:

1. Na suchej patelni ogrzewać przyprawy z pierwszej części listy, uważając aby się nie przypaliły.
2. Gdy zaczną wydzielać silny zapach (po ok. 3 minutach), zestawić je z ognia, przestudzić i zemleć w młynku do przypraw.
3. Zmielone przyprawy dodać do pozostałych składników i zmiksować razem na gładką pastę.
4. Używać do smarowania mięs, drobiu i ryb przed obróbką cieplną. Pasta jest bardzo wydajna, nie należy jej używać zbyt wiele. Posmarowane pastą produkty odstawić na 12-24 godzin przed przyrządzeniem.

Popularne posty