SOS PIECZARKOWY Á LA SOYA
Z podanych niżej proporcji można otrzymać ok. 250 ml sosu.
Sos można używać do aromatyzowania różnego rodzaju potraw, podobnie jak np. sos sojowy.
Składniki:
* 1 kg pieczarek
* 10 dag soli
* liść laurowy
* łyżka octu winnego (najlepiej z czerwonego wina)
* po cztery: goździki, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Wykonanie:
1. Pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem. Kapelusze pokroić w ćwiartki, nóżki w plasterki i przepuścić grzyby przez maszynkę do mięsa.
2. Masę grzybową wymieszać z solą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 7 dni.
3. Garnek ustawić na bardzo małym ogniu, dodać ocet i przyprawy. Gotować przez 2 godziny.
4. Przecedzić płyn przez płótno do drugiego naczynia (resztki mocno wygnieść w ściereczce). Zagotować.
5. Przelać gorący sos do wyparzonej butelki i szczelnie zamknąć. Można przechowywać (bez otwierania) nawet przez kilka lat.