9.4.08

OLIWKI Z CZOSNKIEM

Składniki:

* półlitrowe opakowanie zielonych oliwek bez pestek - osączyć z zalewy
* 6 dużych ząbków czosnku - przekroić wzdłuż na ćwiartki
* ćwierć cytryny - obrać ze skórki i białych części i pokroić w kawałeczki
* 6 łyżek oliwy
* 2 łyżki jasnego octu winnego
* łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
* 2 liście laurowe
* spora gałązka świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)

Wykonanie:

1. Do rondelka wlać oliwę i ocet, dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem gałązki tymianku (jeśli użyty będzie suszony, to też go dodać) i podgrzewać powoli przez 5 minut.
2. Dodać oliwki, czosnek i cytrynę i dalej ogrzewać przez kolejne 5 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
3. Na dnie słoja ułożyć zwiniętą gałązkę tymianku, a na niej bardzo gorącą zawartość rondelka. Zakręcić słój, a gdy wystygnie wstawić do lodówki na dobę.

Popularne posty