11.4.08

DOMOWY BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:

* 25 dag masła
* 25 dag cukru
* 250 ml mleka
* pół laski wanilii - rozciąć wzdłuż (ew. cukier lub aromat waniliowy)
* 2 łyżki kakao - rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka
* opakowanie mleka w proszku (40 dag)
* opakowanie herbatników (bez dodatków) - pokruszyć
* łyżeczka oliwy do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Do rondla wlać mleko, dodać masło, cukier i wanilię. Podgrzewać na małym ogniu, aż zawrze. Dodać kakao i ciągle mieszając gotować jeszcze przez pięć minut.
2. Odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszać, aby nie wytworzył się kożuch.
3. Wyjąć wanilię i przelać płyn do makutry.
4. Stopniowo wsypując mleko w proszku, energicznie ucierać pałką, aby nie było grudek.
5. Po wtarciu całego mleka dodać pokruszone herbatniki i wymieszać dokładnie (już nie ucierać).
6. Formę keksową natłuścić oliwą, włożyć masę, wyrównać powierzchnię i przykryć szczelnie (to ważne, bo blok bardzo łatwo mógłby wchłonąć zapachy z lodówki) folią aluminiową.
7. Wstawić do lodówki, aby blok stężał.

Uwaga:

Zamiast lub oprócz herbatników można dodać pokruszone wafle, ryż preparowany, drobno posiekane bakalie itp.

Popularne posty